Har du en gjutjärnspanna som känns omöjlig att få ren? Som tur är finns det enkla knep som gör den ren och fräsch på nolltid, så att du slipper köpa ny. Snart är den så ren och fin att du kan steka pannkakor och annat gott som aldrig förr!

Är din gjutjärnspanna full med intorkade matrester? Eller är den kanske torr och får maten att snabbt brännas vid? Ett första tips är att aldrig använda diskmedel i en gjutjärnspanna, det tar bort ytan som behövs när den blir varm. Diska bara i varmvatten, det räcker och blir allra bäst.

Köp gjutjärnspannor och andra kökstillbehör med seniorrabatt hos Kitchentime! Använd koden SD10P0A i kassan och få 10% på hela din beställning! 

 

Om varmvatten inte räcker

1. Skölj av stekpannan när den fortfarande är varm. Det kommer då bli lättare att få bort matrester som annars skulle kunna fastna. 

2. Bränn ur gjutjärnspannan med salt. Det tar bort fett, avlagringar och ingrodd smuts. Var noga med att låta saltet täcka botten helt. Värm den sedan på spisen och låt stå i cirka tio minuter under uppsikt. Ta bort allt salt och skölj sedan med varmvatten.

3. Ställ aldrig undan gjutjärnspannan när den är fuktig, den kan då lätt rosta.

4. Smörj regelbundet pannan med olja som du gnor runt med hushållspapper. Då får pannan den fukt och det skyddande lager den behöver och den blir som ny.