Vart vill du åka, kanske till Portugal? 

En drömsemester behöver inte vara en kostsam historia, den kan vara nästan gratis. Det finns riktigt bra och trevliga sätt att tillbringa semestern trots en begränsad budget. Med lite fantasi går det mesta att lösa - både hemma i Sverige och utomlands.

 

Håll koll på huset - och bo gratis

Om du ska semestra i Sverige har du kanske vänner, bekanta eller släktingar vars hus du kan låna under någon vecka? Ett tips är att erbjuda att vakta deras hus eller lägenhet när de själva reser bort. Då kan du ju dessutom hjälpa dem att vattna, ta in posten och mer därtill. På så vis får även de ut något av att låna ut sitt hem. Om du ska resa utomlands så är det faktiskt ganska så vanligt att husägare söker någon som kan hålla koll på deras hus, tömma brevlådan och pyssla om trädgård och växter. Att anlita en husvakt är inte ovanligt alls. Sök på nätet, det finns nämligen internationella sajter där folk lägger upp sina förfrågningar. Vem vet vilket i land du hittar ett hus att vakta?

 

Vilket hus skulle du kunna få vakta? 

Byt lya - vakta varandras

På samma vis som vi i Sverige vill resa till ett annat land på semester så vill andra komma hit på semester. Ett tips är att "byta rakt av" med någon i ett land du vill besöka. På så vis kan ni hjälpa varandra med husvakt samtidigt som ni får semestra som en "riktig invånare" i den andras land. Att bo i någons lägenhet eller villa innebär ju att du får uppleva landet och platsen på ett annat vis än om du bor på hotell. Sök på nätet, det finns nämligen många sajter för detta. De flesta av dem tar någon typ av medlemsavgift ellerannonsavgift även om själva lånbytet är kostnadsfritt.

 


Vad sägs om några dagars jobb på en vingård? 

Jobba på gård eller fruktodling

Ett fantastiskt roligt sätt att uppleva ett annat land och en annan kultur är genom att jobba på bondgård, vingård eller fruktodling. På så vis tjänar du ju en slant under tiden som du är där, alternativt får gratis kost och logi. Genom den här typen av jobb kan du uppleva många olika länder - världen över. Sök på nätet efter information. Bland annat kan du söka på den internationella organisationen WWOOF. De förmedlar kontakter för bondgårdsjobb över hela världen, även här hemma i Sverige.  

 


En sommar med djur kan bli den allra bästa. 

Jobba som volontär i sommarsverige

En semester behöver inte innebära att ligga på stranden med en paraplydrink och en bok. Under sommaren behöver många verksamheter runt om i Sverige frivillig arbetskraft. Det kan handla om kursgårdar, kollon eller liknande. Den här typen av semester är perfekt om du vill lära dig något nytt, känna dig behövd och träffa nya människor. Samtidigt som du arbetar och utvecklas så får du en gratis vistelse på en vacker plats. Sök på nätet efter information eller ring runt till olika sommarkollon, kursgårdar eller stiftelser. En sida på nätet där du kan ansöka till volontärjobb är på www.volontarbyran.org.

 Sommarkollon och läger kan ibland ha ont om personal behöva hjälp av ansvarsfulla vuxna.