4 material du inte bör rengöra med ättika


Vinäger och ättika kan i vissa fall göra mer skada än nytta. 

Som vi nämnt i flertalet artiklar tidigare är ättika och vinäger både skonsamma och effektiva rengöringsmedel. Det finns dock ett antal undantag. Här är fyra saker som absolut bör rengöras med ättika eller vinäger!

 

Det som skiljer ättika från vinäger är att ättika enbart består av ättikssyra och vatten, medan vinäger även har en smak av produkten den framställs av, exempelvis äppelcidervinäger och vitvinsvinäger. Ättika eller vinäger har dock i stort sätt samma rengöringsförmåga. Att de är så pass effektiva att använda i städningen beror på syran. Blandar du vinäger eller ättika med bakpulver uppstår en kemisk reaktion – vips har du ett effektivt rengöringsmedel som avlägsnar allt från besvärliga fläckar, kalkavlagringar och bakterier! En av de starkaste fördelarna med att använda ättika och vinäger i städningen är att det är miljövänligt. Vi rekommenderar utan tvekan denna rengöringsmetod, men vill passa på att nämna fyra saker som inte bör rengöras med ättika och vinäger. Håll tillgodo!  


Vinäger och ättika är inte en bra idé när det kommer till att tvätta bort äggfläckar. 

 

Äggfläckar

Om du spiller ägg i köket ska du inte använda vinäger eller ättika för att tvätta bort det – det förvärrar nämligen fläcken. Vinäger och ättika har en koagulerande effekt på ägg, vilket gör att det fastnar ännu mer och blir ännu svårare att torka bort. Använd istället en trasa eller en bit hushållspapper med vanligt diskmedel och vatten.  

 

Natursten

Kanske har du sandsten, marmor, granit eller skiffer hemma? På dessa ytor kan ättika och vinäger ge förödande konsekvenser. Syran är så pass stark att det kan ge matta, fula fläckar på naturstenen – fläckar som inte går att få bort.  


Marmor är ett känsligt naturmaterial som inte mår bra av syran i ättika eller vinäger. 

 

Vaxade ytor

Syran i ättika och vinäger gör att den vaxade ytan blir matt och ser sliten ut. Det ser inte bara tråkigt ut, det skyddande lagret försvinner dessutom. Detta gäller alla typer av vaxade ytor – både på möbler och golv.  

 

Strykjärn

Vi har tidigare skrivit om hur bra det är att rengöra kaffebryggaren med ättika. Det är lätt att tänka att detsamma gäller strykjärn – det är dock raka motsatsen! Ättika och vinäger kan förstöra elektroniken i strykjärn och göra det obrukbart.  

  

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.