7 symtom på att du äter för mycket salt

 

För ett tag sen skrev vi en artikel om hur du märker att du äter för mycket socker. Den artikeln kan du läsa här. Precis som socker aktiverar salt hjärnans belöningssystem, vi vill därför ha mer och mer salt hela tiden och det finns en risk att vi kanske till och med äter för mycket salt. 

Att äta för mycket salt kan vara dåligt för din kropp. Till exempel kan du få högt blodtryck eller problem med njurarna. Ibland märker man själv inte om man äter för mycket salt så i den här artikeln kan du läsa om 7 symptom som kan uppkomma om du överkonsumerar det.

 

1. Binder vätska

Har du svullna fingrar och känner dig plufsig? Om du binder mycket vätska kan en av anledningarna vara att du äter för mycket salt. Eftersom att salt och vätska ska vara i balans i kroppen är den enkla lösningen mot det här problemet helt enkelt att dricka mer vatten.

 

2. Törstig

Som du kunde läsa ovan bör salt och vätska vara i balans. Kroppen har som tur är ett eget varningssystem för att du har för höga saltvärden, du blir törstig. Vatten och té är det som är bäst mot uttorkning, så drick ordentligt!

 

3. Kissar ofta

Om u behöver kissa oftare än vanligt kan det bero på att dina njurar arbetar på övertid för att du äter för mycket salt. Om ditt kiss dessutom är betydligt mörkare än vanligt borde du dricka mindre vatten eller äta mera salt!

 

4. Sug efter onyttig mat

Om du har för höga saltvärden kommer du känna dig extra sugen på onyttig mat som till exempel godis eller chips. Det finns tyvärr ingen snabb lösning mot det här men genom att kontinuerligt minska saltintaget kommer suget långsamt att försvinna. Nästa gång du är sötsugen kan du testa dricka ett stort glas iskallt vatten eller äta en frukt.

 

5. Huvudvärk  

Studier visar faktiskt att en vuxen om äter 3.5 gram salt per dag har huvudvärk nästan en tredjedel oftare än de som bara åt 1.5 gram salt per dag.

 

6. Muskelkramper

Om du ofta har muskelkramper eller sendrag som man också säger kan det bero på att du äter för mycket salt då balansen mellan salt och kalium är ojämn. Kalium får dina muskler att slappna av medan salt får de att kontrahera. Äter du för mycket salt riskerar du därför att få muskelkramper, speciellt efter träning.

 

7. Högt blodtryck

Högt blodtryck är farligt eftersom att det i längden kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Om du har högt blodtryck borde du verkligen tänka på ditt saltintag eftersom att det kan vara en av orsakerna!

 

Hur mycket salt ska man egentligen äta?

 

En vuxen människa ska helt inte äta mer än 6 gram salt per dag, det är ungefär en tesked. Tyvärr innehåller mat ofta salt och det kan vara svårt att vet exakt hur mycket man äter. Onyttig mat, färdigmat och halvfabrikat innehåller i regel alltid mycket mera salt så om du vill minska på ditt saltintag rekommenderas det att du äter mer frukt och grönt.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

5 saker du kan göra för att förbättra din sömn

Hälsa

Därför ska du duscha i iskallt vatten

Hälsa

Uttorkad trots att du dricker vatten

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt på vitaminer och mineraler

Greatlife.se

Hälsa

15% rabatt på golf- och friluftskläder

Daily Sports

Glasögon

Nu får du 50% rabatt på glas hos LensWay

LensWay

Glasögon

Slipp glasögon och linser! Exklusivt erbjudande – kostnadsfri undersökning

Memira

Hälsa

Halva priset på Omega-3 samt gåva på köpet!

Vesterålens Naturprodukter

Glasögon

7% rabatt på allt hos Lensway

LensWay

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.