7 symtom på att du äter för mycket salt

 

För ett tag sen skrev vi en artikel om hur du märker att du äter för mycket socker. Den artikeln kan du läsa här. Precis som socker aktiverar salt hjärnans belöningssystem, vi vill därför ha mer och mer salt hela tiden och det finns en risk att vi kanske till och med äter för mycket salt. 

Att äta för mycket salt kan vara dåligt för din kropp. Till exempel kan du få högt blodtryck eller problem med njurarna. Ibland märker man själv inte om man äter för mycket salt så i den här artikeln kan du läsa om 7 symptom som kan uppkomma om du överkonsumerar det.

 

1. Binder vätska

Har du svullna fingrar och känner dig plufsig? Om du binder mycket vätska kan en av anledningarna vara att du äter för mycket salt. Eftersom att salt och vätska ska vara i balans i kroppen är den enkla lösningen mot det här problemet helt enkelt att dricka mer vatten.

 

2. Törstig

Som du kunde läsa ovan bör salt och vätska vara i balans. Kroppen har som tur är ett eget varningssystem för att du har för höga saltvärden, du blir törstig. Vatten och té är det som är bäst mot uttorkning, så drick ordentligt!

 

3. Kissar ofta

Om u behöver kissa oftare än vanligt kan det bero på att dina njurar arbetar på övertid för att du äter för mycket salt. Om ditt kiss dessutom är betydligt mörkare än vanligt borde du dricka mindre vatten eller äta mera salt!

 

4. Sug efter onyttig mat

Om du har för höga saltvärden kommer du känna dig extra sugen på onyttig mat som till exempel godis eller chips. Det finns tyvärr ingen snabb lösning mot det här men genom att kontinuerligt minska saltintaget kommer suget långsamt att försvinna. Nästa gång du är sötsugen kan du testa dricka ett stort glas iskallt vatten eller äta en frukt.

 

5. Huvudvärk  

Studier visar faktiskt att en vuxen om äter 3.5 gram salt per dag har huvudvärk nästan en tredjedel oftare än de som bara åt 1.5 gram salt per dag.

 

6. Muskelkramper

Om du ofta har muskelkramper eller sendrag som man också säger kan det bero på att du äter för mycket salt då balansen mellan salt och kalium är ojämn. Kalium får dina muskler att slappna av medan salt får de att kontrahera. Äter du för mycket salt riskerar du därför att få muskelkramper, speciellt efter träning.

 

7. Högt blodtryck

Högt blodtryck är farligt eftersom att det i längden kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Om du har högt blodtryck borde du verkligen tänka på ditt saltintag eftersom att det kan vara en av orsakerna!

 

Hur mycket salt ska man egentligen äta?

 

En vuxen människa ska helt inte äta mer än 6 gram salt per dag, det är ungefär en tesked. Tyvärr innehåller mat ofta salt och det kan vara svårt att vet exakt hur mycket man äter. Onyttig mat, färdigmat och halvfabrikat innehåller i regel alltid mycket mera salt så om du vill minska på ditt saltintag rekommenderas det att du äter mer frukt och grönt.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.