De här amerikanska chokladkakorna, så kallade chocolate chip cookies, är fantastiskt goda. Du bakar dem snabbt och enkelt och de passar att bjuda på till vanligt eftermiddagsfika och kalas. Testa vårt recept och njut!
Ingredienser (ca. 20 st)
- 200 g rumsvarmt smör (normalsaltat)
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
- 1 msk vaniljsocker (eller 1/2 msk äkta vaniljpulver)
- 1 ägg
- 1 äggula
- 4 dl vanligt vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 3 dl hackad choklad (eller chokladknappar)
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2 ) Täck en plåt med ett bakplåtspapper och ställ åt sidan så länge.
3 ) Ta fram en bunke och rör ihop smöret (som ska vara rumsvarmt) med strösocker, farinsocker och vaniljsocker. Blanda tills konsistensen är slät och krämig.
4 ) Tillsätt sedan ett ägg och en äggula. Rör om tills smeten går ihop.
5 ) Därefter har du i mjöl, bakpulver och salt. Knåda tills du får en en smidig kakdeg.
6 ) Hacka chokladen så att det blir ungefär tre deciliter. Alternativt kan du använda chokladknappar. Häll i två tredjedelar av chokladen i degen och knåda samman.
7 ) Dela degen i tjugo delar och rulla dem lite slarvigt till bollar.
8 ) Placera bollarna på plåten och platta till lite lätt. Strö sedan över resterande mängd hackad choklad eller chokladknappar.
9 ) Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ungefär nio minuter tills ytan blivit lätt gyllene.
Tips: Om du vill kan du passa på att göra en dubbel sats kakdeg. Det som blir över rullar till en rulle och lägger i fryspåse i frysen. På så vis har du alltid kakdeg redo om du behöver!