Antal pensionärer i Sverige

Medelåldern för när folk går i pension i Sverige är 64,6 år. Antal pensionärer i Sverige uppskattar man kommer öka kraftigt fram till 2050, när man beräknar att 2,44 miljoner människor kommer vara pensionärer. Antal pensionärer i Sverige idag, som får någon form av pension utbetald, är uppgifter som går att inhämta från Pensionsmyndigheten.

 

Hur många pensionärer bor i Sverige som har garantipension?

I januari 2021 uppgav Pensionsmyndigheten att antalet pensionärer i Sverige som har garantipension är 691 000 personer. Personerna som räknas in i antalet kan antingen ha eller vara utan inkomstpension.

 

Antal pensionärer i Sverige med allmän pension

Enligt Pensionsmyndigheten är antalet pensionärer i Sverige som har allmän pension 2,3 miljoner. Det är dryga 20 % av hela landets befolkning. Den genomsnittliga allmänna pensionen som betalas ut ligger på 13 200 kronor per månad, före skatteavdrag. För män är beloppet 14 800 kronor medan det är lägre för kvinnor, 11 800 kronor per månad.

 

Total pension i genomsnitt för pensionärer i Sverige

Om man slår ihop alla delar av pensionen, det vill säga allmän pension, tjänstepension och privatpension ligger medelpensionen på 19 100 kronor för pensionärer i Sverige. Även här skiljer det sig något åt mellan män och kvinnor. Medelpensionen för kvinnor är 15 800 kronor och för män är den 22 900 kronor. Det innebär att kvinnors totala pension, sett till männens andel, ligger på 69 %.

 

Antal pensionärer i Sverige som räknas som fattigpensionärer

Sverige är det land som har allra flest fattigpensionärer i hela Norden. 15 % av alla som är över 65 år har en inkomst som är mindre än 60 % av medianpensionen. Även om kvinnor är överrepresenterade som fattigpensionärer har antalet män som tillhör gruppen ökat markant under de senaste tio åren.

 

I dagsläget räknar man med att ungefär 200 000 kvinnor är fattigpensionärer. EU har dessutom larmat för att över 300 000 personer riskerar att bli fattigpensionärer. Som fattigpensionär räknas någon som har under 12 000 kronor före skatt att leva på i månaden.

Är du pensionär? Ta del av våra pensionärsrabatter helt gratis!

Nöje
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Nöje

10% rabatt på upplevelser från Live it!

Live it

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.