Ägg äts runt om i hela världen och det finns få livsmedel som är så omtyckta av i princip alla kulturer. I Sverige äter vi mycket ägg till frukost och ofta steks de ”sunny side up”. Med det här knepet får du den ultimata krispigheten på dina ägg!
Hur man äter sina ägg skiljer sig ofta beroende på vart man är i världen. I Mexico äter man huevos rancheros (ägg med het salsa), i Kina fermenterar man ägg och engelsmännen äter det som en röra. Att steka ägg rakt uppochner i en panna är dock något som återfinns överallt.
Jag personligen vill att mina ägg ska vara krispiga och inte så sladdriga som ägg ofta kan vara när de tillagats för snabbt med för lite fett. Att ha en ordentlig mängd olja är väldigt viktigt för att dina ägg ska bli så bra som möjligt.
Det här knepet fungerar för att man har ordentligt med olja och hela tiden skopar oljan med en sked och häller över äggvitan.
Så här gör du
- Sätt en gjutjärnspanna (eller non-stick men var försiktig med skeden då) på medium-hög värme på spisen.
- Häll i ordentlig med olja så att det täcker hela pannan.
- Knäck i äggen och låt de få fäste i pannan. Salta och peppra.
- Vicka stekpannan mot dig så all olja rinner ner i ena kanten. Använd en sked för att skopa upp olja och hälla över äggvitorna, men undvik att hälla på äggulan.
- När ägget är färdigt så ta upp det med en stekspade och gör ett litet ryck så överflödig olja rinner av.
Nu har du garanterat fått de krispigaste och godaste stekta äggen du någonsin ätit!