Njut av spännande kräftor. Foto: Stockphotosecrets
Tillhör du dem som ser fram emot den årliga kräftpremiären? Så varför inte prova dessa spännande recept och bjud in dina nära och kära på ett annorlunda kräftkalas. Vi lovar att du inte kommer bli besviken!
LÄS MER: Städa effektivt med bakpulver
Vi i Sverige är relativt ensamma om att avnjuta kräftorna kalla och kokta i dill. I en annan del av världen nämligen den Amerikanska Södern uppskattar man kräftor lika mycket som vi gör, men tillagar dem på ett helt annat sätt. Grunden i de flesta rätter från den Amerikanska Södern är en härlig cajunkryddblandning och självklart kan du anpassa ingredienserna efter eget tycke och smak
Så här gör du din alldeles egna cajunkryddblandning
- 5 msk paprikapulver
- 2 msk lökpulver
- 2 msk vitlökspulver
- 2 msk torkad oregano
- 1 msk cayennepeppar
- 1 msk torkad timjan
- ½ msk svartpeppar
- ½ msk vitpeppar
Gör så här
Stöt alla kryddorna i en mortel och blanda ordentligt. Vill du använda blandingen till andra rätter så går det jättebra att spara dem i en burk med tättslutande lock.
Kräftor från Louisiana
- 900 g kräftstjärtar
- 100 g smör
- 1 gul lök
- 1 grön eller röd paprika
- 4 selleristjälkar
- 3 salladslökar
- 5 dl vatten
- 1 msk majsenamjöj
- ½ dl hackad bladpersilja
- 1 msk cajun kryddblandning
- en liten nypa salt efter tycke och smak
- nymalens svartpepper
- 1 tsk torkad eller färsk timjan
- 1 tsk torkad eller färsk oregano
- ½ tsk cayennepeppar
- 1 lagerblad
Så här gör du
Smörj in de skalade kräftstjärtarna med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Hacka lök, selleri, sallandslök och paprika i små bitar. Smält smöret och stek lök, paprika och selleri tills de blir mjukna, det brukar ta ungefär fem minuter. Lägg i en klick smör och 3/4 av vattnet. Tillsätt din cajunkryddblandning, timjan, oregano och lagerblad. Koka upp och låt det småputtra i 15 minuer. Nu är det dags att lägga i kräftstjärtarna. Blanda ut majsenamjölet i vattnet som du har kvar och red av grytan. Avsluta med att lägga i salladslök och persilja och låt allt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Rätten serveras med fördel till kokt ris.
Tips
Testa även receptet ovan med räkor eller kyckling.Viktigt att du inte låter räkorna koka för då blir de sega, så tillsätt dem allra sist. Dela och förstek kycklingen i småbitar innan de hamnar i grytan.
Lycka till!