Biscotti är gott till kaffet.
Biscotti är skorpan från Italien som kan varieras i all oändlighet. Den här varianten har en rik chokladsmak med hasselnötter och apelsin. Passar perfekt efter maten till en kopp kaffe eller te och oväntat enkel att baka!
Ingredienser, 25-30 st
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 1-2 apelsiner (rivet skal)
- 2 ½ dl vanligt vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 dl äkta vaniljpulver)
- 1 ½-2 dl kakao
- 100 g hasselnötter (hackade)
- 100 g hackad mörk choklad
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2 ) Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper
3 ) Vispa smör och socker pösigt i en bunke.
4 ) Tillsätt ägget och vispa.
5 ) Tvätta apelsinerna och riv skalet, utan att få med det vita.
6 ) Tillsätt apelsinskalet i smeten. Röt om.
7 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
8 ) Hacka hasselnötterna och den mörka chokladen i lagom stora bitar. Blanda det i smörblandningen så att det blir bra fördelat.
9 ) Dela degen i tre lika stora delar.
10 ) Rulla varje del till en längd (ungefär 20 centimeter per rulle).
11 ) Lägg rullarna på plåten och platta till dem lite lätt.
12 ) Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt grädda i 20 minuter.
13 ) Ta ut plåten och låt längderna svalna en stund. Skär sedan diagonalt med en vass kniv drygt 1 ½–2 centimeter breda bitar. Se till att ta det försiktigt då de lätt spricker och går sönder.
14 ) Lägg tillbaka bitarna på plåten med snittytan uppåt.
15 ) Ställ in plåten i mitten av ugnen och stäng av värmen.
16 ) Låt stå i ugnen tills den är helt sval igen. Ta då ut plåten och njut av underbart goda kakor!