Citron och choklad är smaker som går väldigt bra ihop. Foto: Unsplash
Njut av underbart goda citronmuffins med chokladfrosting. En smakkombination som känns både frisk och intensiv på samma gång – perfekt för en fika i den tidiga vårsolen!
Ingredienser muffins, 12 st
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker (eller 1/2-1 tsk äkta vaniljpulver)
- 60 g osaltat smör
- 1 dl standardmjölk
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk rivet citronskal
Ingredienser frosting
- 120 g mörk choklad (gärna 70% kakaohalt)
- 150 g rumsvarmt osaltat smör
- 150 florsocker
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2 ) Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt med en elvisp.
3 ) Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner mjölken i det smälta smöret.
4 ) Rör ner smörblandningen i äggvispet.
5 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, bakpulver och salt.
6 ) Sikta ner i blandningen, lite i taget, under omrörning.
7 ) Rör till en jämn smet.
8 ) Riv citronskalet, utan att få med det vita.
9 ) Tillsätt citronskalet i smeten.
10 ) Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Alternativt kan du använda en muffinsplåt som du sedan ställer på galler i ugnen.
11 ) Placera ut muffinsformar på plåten eller muffinsplåten. Använder du inte muffinsplåt kan det vara bra att använda dubbla muffinsformar, för bättre stabilitet.
12 ) Fyll med smet ungefär till hälften i muffinsformarna.
13 ) Placera i mitten av ugnen och grädda cirka 13-15 minuter.
14 ) Lägg de nygräddade muffinsarna på ett galler, låt svalna.
15 ) Under tiden som muffinsarna svalnar är det dags att blanda ihop chokladfrostingen.
16 ) Smält chokladen i mikron i en värmetålig skål. Värm ungefär 30 sekunder i taget och rör sedan om. (Vill du hellre smälta chokladen i vattenbad så går det lika bra.
17 ) Låt chokladen svalna något medan du vispar smör och florsocker i en bunke med elvisp.
18 ) Tillsätt sedan den smälta chokladen under omrörning och vispa till en slät och krämig blandning.
19 ) Verkar konsistensen för lös för att spritsa kan du försiktigt sätta till lite mer florsocker.
20 ) Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen. Spritsar du så blir det finast om du börjar att spritsa ute på kanten för att sedan cirkla inåt.
21 ) Servera och njut!