Att vi behöver få i oss C-vitamin och D-vitamin för att må bra är allmän vetskap. Det många inte vet är att K-vitamin är precis lika viktigt och forskning visar att de som har högre halter av K-vitamin lever längre än de med låga värden.
En studie från American Journal of Clinical Nutrition visade att det finns ett tydligt samband mellan låga värden av K-vitamin och dödlighet. K-vitamin är otroligt viktigt för proteinerna i vävnaden runt hjärtat och låga värden ökar därför risken flera hjärtsjukdomar.
Här hittar du K-vitamin
Det finns tre olika sorters K-vitamin. K1 hittar man i gröna växter, K2 produceras i kroppen av våra tarmbakterier och K3 är en syntetisk vattenlöslig variant. För att få i sig tillräckligt med K-vitamin är det därför viktigt att man äter ordentligt med gröna växter.
Livsmedel med höga halter K-vitamin
Här hittar du en lista på livsmedel som innehåller höga halter K-vitamin. Fördelen med K-vitamin är att det varken är känsligt för värme eller kyla vilket betyder att vitaminhalterna består om du köper frysta grönsaker eller tillagar de på hög värme.
- Persilja
- Spenat
- Purjolök
- Koriander
- Kikärter
- Grönkål
- Brysselkål
- Rosenkål
- Spetskål
- Isbergssallad