Har du soja i kylen och ketchup i skåpen, eller tvärtom? Vilka varor man ska ha i kylskåpet och vilka som hör hemma i skafferiet är ett stort mysterium där alla verkar tänka olika. Vi har gjort lite research och här kan du läsa om några vanliga produkter och vart du ska förvara dem.
I kylskåpet
- Majonnäs – Majjo innehåller ägg, vilket är en färskvara. När du har öppnat burken bör majnnäsen förvaras i kylskåpet.
- Senap – Vissa sorters senap, till exempel Dijon ska förvaras i kylskåpet. Vanlig gul senap kan förvaras i skafferiet men då finns det risk att den tappar lite smak.
- Sirap – När du har öppnat en burk/flaska med sirap är det viktigt att du ställer den i kylskåpet. Står det i skafferiet finns det risk att de börjar mögla.
- Frö- och nötoljor – Vanlig rapsolja och olivolja kan du såklart ha i rumtemperatur men till exempel jordnötsolja eller sesamolja tappar sin smak om de inte står kallt. Därför är det bättre att ha de i kylskåpet.
- Ketchup – Ketchup kan du ha både i kylskåpet och i skafferiet. En öppnad flaska ketchup håller ungefär en månad i skafferiet. Om det tar längre tid för dig att göra slut på din flaska ketchup bör du ha den i kylen.
I skafferiet
- Soja – Soja är fermenterad och den behöver därför inte stå kallt.
- Hot sauce – Tabasco och andra starka såser är gjorda på vinäger och behöver därför inte stå kallt.
- Honung – Man ska aldrig förvara honung i direkt solljus men att ha den i rumstemperatur är ingen fara.