Diskmaskinen är en helt otrolig uppfinning och de som har levt utan diskmaskin vet hur mycket den underlättar jobbet i köket. Helst skulle man vilja köra varenda pryl i diskmaskinen men det är inte att rekommendera.
De flesta har ingen aning om att man inte ska köra flera av de här sakerna i diskmaskinen.
Köksknivar
De som är intresserade av matlagning vet att det blir så otroligt mycket roligare om man har en vass och bra kniv. Därför gör det lite ont i hjärtat när man ser folk som slänger ner sina dyra knivar i diskmaskinen, speciellt om de har trähandtag.
Temperaturskillnaderna och de hårda strålarna gör kniven slö och om du har trähandtag så kan de bli skeva.
Köksknivar ska diskas för hand och gärna torkas torra med en kökshandduk direkt istället för att lufttorkas.
Burkar med etiketter
Att återanvända glasburkar är en kanonidé. Dels sparar du pengar på nya burkar och dels är det bra för miljön. Du ska dock inte köra de här i diskmaskinen, etiketterna löses nämligen upp och limmet kan fastna som stora klumpar i maskinens pump.
Gjutjärnspannor
Trots att de är tunga och otympliga är det svårt att matcha kvalitén man får av att steka i gjutjärn. Gjutjärn är speciellt eftersom den kräver ett inbränt fettlager från de tidigare gångerna du lagat mat i den. Om du diskar din panna i diskmaskinen förlorar du fettlagret och du måste börja fetta om den från början.
Det här gäller även diskmedel då det löser fett. Det bästa alternativet är helt vanligt varmt vatten och en diskborste.
Skärbrädor i trä
Om du diskar skärbrädor av trä i maskinen kommer de torkas ut och till slut spricker de.
Vitlökspress
Det absolut tråkigaste att diska är silar/durkslag och vitlökspressar eftersom det är så knepigt att få bort alla rester. Det tycker maskinen också och den kommer aldrig få bort alla rester ur vitlökspressen, därför är den bättre att diska för hand.