Den höga värmen får fläckarna att sätta sig ordentligt.
Ugnsplåtar blir snabbt väldigt smutsiga. Den höga värmen gör att det som runnit ut på plåten fastar som berget. Att få rent ingrodda plåtar kan kännas som en omöjlighet, men det går. Ta del av de här tre knepen för rena och fina plåtar!
Genom att använda bakplåtspapper kan du undvika den värsta smutsen. Ta för vana att använda det oavsett om du lagar mat, bakar eller bara värmer något. Släng sedan pappret när det blivit smutsigt, så att fläckar inte går igenom till plåten. Om olyckan dock är framme och plåten blir rejält kladdig och ingrodd så finns det knep att ta till!
Såpaknepet
Till det här knepet behöver du helt vanlig grönsåpa. Gnid in ytan på de ingrodda plåtarna med såpa, värm ugnen till 100 grader och skjutsa sedan in plåtarna. Inom en kvart bör den värsta smutsen ha lossnat, eventuella rester ska gå att diska bort med en kökssvamp och lite handdiskmedel.
Använd bakplåtspapper när du kan, samma ark går ofta att använda flera gånger.
Ättiksknepet
Häll vanlig ättika (hushållsättika) så att den täcker botten på plåten. Värm ugnen till 50 grader och ställ in plåten. Låt plåten stå så i några timmar och titta till emellanåt för att se när det börjat lossna ordentligt. Skölj sedan av plåten och diska med handdiskmedel.
Bakpulverknepet
Ta fram en liten skål och blanda bakpulver med vatten så att det blir en fast pasta (inte för rinnig). Bred ut bakpulverpastan på plåten så att det täcker riktigt ordentligt. Låt stå i rumstemperatur i minst 12 timmar (förslagsvis under natten) och diska därefter som vanligt med handdiskmedel.