En gång för alla. Är mikrovågsugnen ohälsosam?

Varje gång vi lägger upp en artikel som innefattar bruk av en mikrovågsugn så brukar flera personer vifta med det digitala fingret och påpeka hur farligt mikron är. Är mikron verkligen farlig eller är det bara en gammal skröna som lever kvar? Det får ni reda på i den här artikeln!

Anti-mikro personerna kan delas upp i två läger, dels finns det dem som säger att mikrovågorna och själva tekniken är farliga för oss och vår kropp. De menar att mikrovågor kan ge upphov till bland annat cancer. Det finns också de personerna som säger att mikron är dålig för maten och att genom uppvärmning i mikron tar man bort all näring i den.

 

Mikrovågsugn

Mikrovågsugnar använder sig av vattenmolekylerna som finns i nästan all mat. När man startar mikron skickar den mikrovågor in mot mitten där tallriken får och får vattenmolekylerna att börja vibrera. Det är när vattenmolekylerna startar som värme bildas och på så sätt blir maten uppvärmd

 

Mikrovågsugnen har farlig strålning

Det finns flera personer som tror att mikrovågorna är hälsofarliga och kan leda till sjukdomar. Vissa arbetsplatser har till och med tagit bort mikron från lunchrummet. De flesta experter och forskare menar dock att den här oron är helt ogrundad och det finns inte något dokumenterat fall av strålskador från mikrovågsugnen. 

I högre grad hade de här mikrovågorna potentiellt kunna vara farliga men i en mikrovågsugn eftersom att de inte är kraftiga nog. Metallen som finns emellan oss och maten är dessutom så pass tjock att vi inte utsätts för mikrovågorna överhuvudtaget.

 

Mikrovågsugnen tar bort näringen ur maten

Det här är en väldigt seglivad myt som aldrig verkar försvinna. Vissa ”studier” har visat att vattenlösliga vitaminer som C-vitamin och B12 försvinner när man mikrar maten länge på hög värme.

Dels så försvinner dessa vitaminer oavsett om du gör det på mikron eller på spisen. Det kan till och med vara fördelaktigt att göra det i mikron eftersom att man använder mindre vatten. Det är också så att det främst handlar om hur länge man mikrar mat. En studie hade till exempel kommit fram till att vitamin B12 helt försvann när en bit kött mikrades i 5 minuter. I vanliga fall skulle man aldrig mikra något på högsta effekt i 5 minuter utan max 2 minuter, vilket gör att den studien framstår som oväsentlig.

 

Nu vet du att det inte är någon fara att mikra din mat, du kommer varken få cancer av det eller tappa näringsinnehållet i maten.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.