Njut av en klassisk pastarätt med tomat och parmesan.
Pasta pomodoro är en klassisk italiensk pastarätt. I all sin enkelhet över träffar den många andra maträtter. Laga denna italienska klassiker och njut av de härliga smakerna!
Ingredienser, 4 personer
- 450 g spaghetti
- 1 gul lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1-2 msk tomatpuré
- 1/2 kruka färsk basilika
- 1-1,5 msk grönsaksfond (alternativt en grönsaksbuljongtärning)
- Svartpeppar och salt efter tycke och smak
Ingredienser topping/garnityr
- 100 g parmesanost (ej färdigriven)
- Några blad färsk basilika
- Några matskedar olivolja
Gör så här
1 ) Koka spaghettin i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
2 ) Strimla gullöken i tunna, fina skivor.
3 ) Fräs löken i en kastrull i lite olivolja på medelhög värme så att den blir glansig (inte bränd).
4 ) Pressa vitlöken ner i kastrullen och tillsätt de krossade tomaterna.
5 ) Finhacka basilikabladen av ungefär en halv kruka.
6 ) Tillsätt grönsaksfond eller buljong, tomatpuré, hackad basilika, salt och svartpeppar (inte för mycket salt eftersom fonden är salt).
7 ) Låt din tomatsås koka försiktigt på låg värme i cirka 10 minuter, rör om under tiden.
8 ) Blanda tomatsåsen och pastan och lägg upp på tallrikar.
9 ) Riv över rikligt med färsk parmesan (använd exempelvis en potatisskalare). Du kan även riva den med rivjärn. Ringla över lite olivolja och lägg på några blad färsk basilika. Buon Appetito!