Veckans recept: Fläskkotlett med surkål och blomkålspuré. Fläskkotlett förbereds inför tillagning.
Tillagningstid: 20 min Ingredienser (2 portioner):
- 2st fläskkotletter med ben
- 1st knippmorot
- 4st färska brysselkål
- Blomkålspuré:
- 1/2 blomkålshuvud
- 1/2 liter mjölk
- salt
- citron
- Surkål:
- 1/2 spetskåls huvud (eller 1/4 vitkålshuvud)
- 1dl vittvin
- 2msk vitvinsvinäger
- 1msk kumminfrönsalt
- 2dl vatten
- Topping: Smörgåskrasse
Redskap: Skärbräda, kniv, kastrull, stekpanna, stavmixer, sked.
Tillagning:
- Börja med att koka morot och brysselkål i saltat vatten tills de är helt mjuka. Kyl i isvatten och skär i mindre bitar.
- Koka blomkålen mjuk i mjölk, ta sedan upp blomkålen och lägg i bunke med lite av den varma mjölken. Mixa slät med en stavmixer, smaka av med salt och citronjuice.
- Strimla kålen fint, lägg i en kastrull tillsammans med vin, vinäger, kummin, vatten och salt. Koka tills vätskan har reducerats med hälften och när kålen har blivit mjuk och syrlig. Ställ av från plattan och låt kålen stå och dra.
- Häll i matolja i en panna och vänta tills den är rykande het, krydda fläskkotletterna med salt och peppar, lägg i kotletterna i pannan och stek dem i två minuter på vardera sida (kolla hela tiden så de inte bränns vid), lägg sedan i en klick smör och ös köttet med smör. Ställ av från plattan och låt vila i 4-5 minuter.
- Servera allt på en tallrik, toppa med lite krasse och njut!