Koppla av med kaffe eller te, tidning och fattiga riddare.
När åt du fattiga riddare senast? Denna lyxiga frukosträtt har blivit lite bortglömd bland alla mer “moderna” frukostvarianter. Vi på Seniordeal vill slå ett slag för denna klassiker, perfekt till sköna långfrukostar!
Fattiga riddare är så mycket mer än bara stekt bröd. Det är en riktig smakexplosion, som dessutom blir lyxig när du äter den med färska bär och yoghurt.
Ingredienser 2-3 personer
- 5 skivor vitt bröd (med fördel vara några dagar gammalt och lite torrt)
- 2 ägg
- 1,5 dl mjölk
- En nypa salt
- Smör till stekning
- Kanel
- Strösocker
Gör så här
1 ) Häll upp strösocker och kanel i en djup tallrik, blanda så att det blir jämt fördelat.
2 ) Skölj de färska bären. Skär i lagom stora bitar och lägg i skål.
3 ) Ta fram en bunke. Blanda ägg, mjölk och salt så att det blir bra fördelat.
4 ) Ta fram brödet. Knepet för att få till den perfekta och fylliga smaken är att skära bort kanterna och skära brödet i cirka 2,5 centimeter breda stavar. Då kommer godsakerna riktigt komma in i brödet under stekningen.
5 ) Värm stekpannan till strax över medelvärme. Lägg i en ordentlig klick smör.
6 ) Lägg i brödstavarna i pannan. Se till att de riktigt drar åt sig av smöret, ju torrare bröd desto längre stektid. Var dock noga med att inte vidbränna brödet. Ytan ska bli gyllenbrun. Klicka i mer smör under tiden så att pannan inte blir torr, när det kommer till fattiga riddare ska man inte snåla på smöret.
7 ) Ta upp stavarna och vänd dem i kanelsockret.
8 ) Vill du kan du låta dina fattiga riddare rinna av på lite hushållspapper en snabb stund innan servering. Låt dem dock inte svalna innan servering.
9 ) Servera med bär och naturell yoghurt, det tar fram smakerna på ett bra sätt.
10 ) Njut och ha en härlig långfrukost!
Servera gärna med färska (eller frysta) bär.