Fried rice kommer ursprungligen inte från Thailand utan troligtvis uppfanns den i Kina under Sui dynastin. Den thailändska varianten skiljer sig dock rätt mycket från den kinesiska, bland annat för att man använde jasminris och ägg men råvarorna liknar även de man kan hitta i en svensk butik.
För mig är fried rice riktig comfort food och när jag har dålig fantasi på vad jag ska laga blir det i regel alltid en fried rice till middag.
Fried rice går snabbt att laga och fördelen med rätten är att precis som med en pytt i panna kan du egentligen använda dig av de råvaror du har hemma så länge du har några basprodukter redo.
Här nedan kan du först läsa lite om vilka produkter som passar i en fried rice och i slutet får du även ett recept på en riktigt god variant.
Basen
Även om man säkert kan argumentera för att plocka bort vissa produkter så behöver man ha några av dessa eller allihopa för att få den karaktäristiska smaken i fried rice.
Det du behöver ha hemma i skafferiet är:
– Vitlök
– Soja
– Färsk/torkad chili (om du tycker om hetta)
– Fisksås
– Jasminris
– Ostronsås
– Buljong
Perfekt att stoppa i en fried rice
Har du basvarorna kan du i princip stoppa vad du vill i en fried rice, men det finns såklart några saker som smakar bättre wokade än andra.
– Morot
– Sesamolja
– Broccoli
– Lök (gärna salladslök)
– Protein i form av fågel eller räkor
– Haricots verts
– Ingefära
– Koriander (både i och som topping)
– Rostade sesamfrön (topping)
– Bambuskott
– Vattenkastanjer
– Kål av olika slag (förslagsvis pak choy)
– Sesamolja
– Böngroddar (topping)
– Paprika
– Svamp
Recept på fried rice
Som utlovat kommer även ett recept på en av mina favoriter när det kommer till fried rice, har man inte alla ingredienser hemma kan man skippa någon av de, samtidigt som man kan lägga i fler.
Du behöver (för 4 personer)
500g kyckling (strimlad)
3 dl Jasminris
3 ägg
1 morot
3 salladslökar (julienne)
3 vitlöksklyftor (hackad)
0,5 paprika (julienne)
1 färsk chili (kan användas mer eller mindre beroende på chilins hetta)
3 msk soja
2 msk fisksås
2 msk ostronsås
1 kycklingbuljongtärning
Färsk koriander
Böngroddar
Sesamfrön
4 limeklyftor
Så här gör du
Det viktiga här är att du skär allting innan du steker maten så att du snabbt kan kasta ner näst ingrediens i pannan.
1. Koka riset efter paketets anvisningar
2. Värm upp en wok på hög värme och kasta ner salladslök, vitlök och morot.
3. Efter cirka 1 minuter kastar du ner den strimlade kycklingen.
4. Koka upp vatten i din vattenkokare och blanda ut buljongtärningen i så lite vatten som möjligt.
5. När kycklingen stekts i cirka 4 minuter kastar du i paprikan, buljongen, chilin, ostronsås, fisksås och riset.
6. Stek bort all vätska och ställ stekpannan/woken åt sidan.
7. Stek äggen i en separat stekpanna
8. Servera i en skål toppad med ägg, färsk koriander, böngroddar och rostade sesamfrön.