Kaffedrycker så som cappuccino kan man beställa på fik och kaféer.
Vi listar kaffedrycker. Med en laddning espresso som grund kan man göra sig en hel uppsjö olika kaffedrycker. Testa någon av dessa nästa gång du är ute på stan eller reser till ett land med stort kaffeintresse.
Caffè macchiato
Drycken kallas vanligtvis för Caffè macchiato i Sverige men går även under benämningen Espresso macchiato. Blandningen består av en liten mängd ångad mjölk och till största del espresso, och är en av de espressodryckerna (förutom ren espresso) som har högst andel espresso i receptet. Macchiato på italienska betyder “fläckad” och espresson ser tämligen befläckad ut av den skummade mjölken som åker ner.
Cappuccino
Cappuccino består av lika stora delar (1) espresso, (2) ångad mjölk och (3) mjölkskum. Vanligtvis används en shot espresso i tillverkningen, och ber man om två blir det en Dubbel cappuccino. När baristan häller på den ångade mjölken och häller med skicklighet kan mönster skapas på översta skumlagret. Varianter på cappuccinon är Cappuccino chiaro som innehåller en större mängd ångad mjölk och mindre espresso, Cappuccino scuro som innehåller en mindre mängd ångad mjölk än standardreceptet, samt
Cappuccino freddo som görs med is.
Caffè latte
En Kaffe latte (alternativ svensk stavning av ovan) innehåller ¼ espresso och ¾ mjölk. Mjölken är upphettad men till skillnad från drycker som Cappuccino och Caffè macchiato är mjölken inte skummad. I koppen har man espresson där mjölken hälls på för att skapa en blandning.
Latte macchiato
Latte macchiato är besläktad med Caffè latte och tillverkas genom att hälla en halv shot espresso eller mindre till en blandning av skummad mjölk. I likhet med caffè macchiato har denna dryck fått sitt namn för att den ser fläckig ut, men här är situationen den omvända; mjölken fläckas av lite espresso.
Café au lait
Denna dryck görs inte med espresso. Den består av lika delar bryggkaffe och varm mjölk. Café au lait har sitt ursprung i Frankrike och betyder helt enkelt “kaffe med mjölk”. Beställer man den i Frankrike dock får man ofta drycken gjord med espresso, där den även går under namnet Café crème.
Cortado
En Cortado har spanska rötter och består av hälften espresso, hälften varm mjölk. Namnet kommer från det spanska ordet
cortar som betyder “att klippa” och används här i benämningen att späda ut. I Frankrike kallas den även för
noisette. Tillverkningen liknar alltså en café au lait men använder espresso istället för bryggkaffe.
Americano
En Americano görs genom att tillsätta hett vatten till bryggd espresso. Blandningen liknar bryggkaffe men får en annorlunda smak och kan variera i styrka beroende på hur mycket vatten och espresso bladninggen innehållet.
Caffè mocha
En Caffè mocha innehåller lika delar (1) espresso, (2) varm choklad och (3) ångad mjölk. Mysig vinterdryck med mycket sötma som ibland serveras med vispgrädde på toppen.