Hemma hos mig, precis till vänster om spisen står alltid rapsolja, olivolja, salt och peppar för att det ska vara enkelt att pytsa i lite när jag lagar mat. Majoriteten av alla har sin olivolja precis som jag, alldeles bredvid spisen. Om du har det är det dags att du flyttar på den.
Det har visat sig att smaken på olivolja kan bli väldigt influerad av värmen från spisen. Det är främst olivoljan som är ”extra virgin” som kan bli förstörd och faktum är att även i bra temperaturer håller en öppnad flaska olivolja oftast inte mer än sex månader innan den blir förstörd.
Det som händer när man har oljan bredvid spisen är att den inte har lika lång hållbarhet och därför kommer att börja smaka konstigt. När oljan går ut är den inte farlig att förtära men den kommer att smaka lite som nötter och vinäger, förvisso två goda smaker men knappast det man vill uppnå med olivolja.
Oljan trivs bäst i 14-18 grader så att ställa in den i ett skåp framöver är att rekommendera!