Nu när hösten är här och vintern runt hörnet, kan det passa bra med en mustig och smakrik risotto. Här kommer vårt favoritrecept med vår egna hemlighet, nämligen rödvin.
Enkel och god rödvinsrisotto Tillagning, ca 40 min Ingredienser (4 pers) :
- 3 dl Arborioris
- 2 dl rött vin
- 1 tärning höns- eller kycklingbuljong
- 1 kruka gräslök
- 3 st schalottenlök
- 2 dl riven parmesan
- 3-4 st portobellosvampar
- Olivolja till stekning
- Smör, salt och peppar
Gör så här:
- Värm upp 1 liter vatten och tillsätt 1 tärning buljong. Rör om så att den blandas och ställ åt sidan
- Finhacka schalottenlöken och ta fram en stor kastrull
- Tillsätt schalottenlök, arborioris och olivolja i kastrullen och stek i några minuter tills riset får lite färg. Tillsätt 2 dl rött vin till det sugs upp
- Tillsätt 4 dl buljong och låt puttra. Tillsätt hela tiden buljong under koktiden
- Stek svampen ordentligt i smör i en separat stekpanna tills den får färg. Häll av den på hushållspapper så att vätskan rinner av, och låt stå
- Finhacka en kruka gräslök
- När det är ca 2 min kvar tills risotton kokat färdigt, tillsätt en matsked smör, parmesan, svamp, salt, peppar och gräslök. Avsluta med en liten skvätt rödvin och rör om ordentligt