Blanda gärna svarta och röda vinbär, det blir riktigt gott.
Vad är godare och härligare än hemmagjord saft? Passa på att använda vinbär som just nu finns i överflöd. Har du inte en egen vinbärsbuske kan du kanske få plocka lite hemma hos en bekant. I annat fall säljs de somriga bären på torg och i mataffärer nu i augusti månad. Ett perfekt tillfälle att spara sommaren på flaska inför hösten och vintern.
Ingredienser liten sats (5 dl)
- 1 l svarta vinbär (blanda med fördel röda och svarta vinbär)
- 3 dl vatten
- 3 dl strösocker (per halvliter avrunnen saft)
- 1/2 krm natriumbensoat
Ingredienser stor sats (4 liter)
- 8 l svarta vinbär (blanda med fördel röda och svarta vinbär)
- 2 1/2 l vatten
- 6 dl strösocker (per liter avrunnen saft)
- 2 krm natriumbensoat
Gör så här
1 ) Ta fram en väl tilltagen gryta med höga kanter. Lägg i bären (de behöver inte repas innan). Häll på vatten och låt koka upp.
2 ) Bär och vatten ska sedan koka i cirka 10 minuter, håll ett öga på det under tiden.
3 ) Ta av grytan från plattan. Ta fram en sked (gärna hålslev) och pressa bären så att all vätska pressas ut ur själva bären.
4 ) Ta fram en silställning. De finns att köpa bland annat på stormarknader och mataffärer. Lägg i bärmassan och låt den sedan stå och självrinna i cirka 30 min. Rengör grytan under tiden.
5 ) Mät nu den avrunna saften, häll sedan tillbaka den i den rengjorda grytan.
6 ) Knäpp på plattan och låt den avrunna saften koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig helt.
7 ) Lyft av grytan. Skumma noga, eftersom skummet förkortar hållbarheten på saften.
8 ) Häll upp lite av saften i en ren kopp eller skål. Rör i konserveringsmedlet. Blanda sedan ner det i grytan.
9 ) Var nu redo med rengjorda och varma glasflaskor. Häll upp saften medan den fortfarande är ganska så varm. Sätt på kork och låt svalna.
10 ) För att saften ska hålla sig länge behöver den förvaras kallt, exempelvis i kylskåp eller i jordkällare/skafferi.
Tips
- När man gör saft behövs en silställning. Har du inte en sådan hemma kan du använda en helt vanlig kökshandduk/bakduk som du fäster över en gryta. Ett gammalt husmorsknep är att vända upp och ner på en liten pall och fästa handduken på benens ändar och ställa en bunke “i” själva pallen. Ett annat knep är att lägga handduken i ett durkslag som du sedan lägga den över en gryta eller bunke.
- Om du gör en liten sats saft som dricks upp inom några veckor behöver du inte addera konserveringsmedel.