Strö gärna över exempelvis sesamfrön eller solroskärnor för lite mer textur.
Hummus är en krämig och smakrik röra med rötter i det arabiska köket. Du kan enkelt göra den hemma för att sedan servera den som tillbehör till maten eller som dipp till grönsaker eller bröd.
Ingredienser, 8 pers
- 5 dl kokta kikärtor (du kan antingen blötlägga och koka själv eller köpa färdigkokta)
- 0,5 tsk salt
- 2- 3 st vitlöksklyftor
- 4 msk tahini (sesampasta, finns färdig att köpa)
- 0,5 dl citronsaft
- 0,5 dl fin olivolja
- 1 nypa spiskummin
- vitpeppar
Gör så här
1 ) Blötlägg kikärtorna över natten och koka dem sedan, alternativt köp färdigkokta på burk eller i tetra.
2 ) Skölj kikärtorna noga i durkslag och rysta så att vattnet rinner av.
3 ) Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan.
4 ) Pressa i vitlök, häll i tahini och kryddor. Mixa lite till.
5 ) Smaka av med citronsaft, lite åt gången.
6 ) Lägg upp på fat och ringla över lite olivolja.
7 ) Servera och njut!
Dippa gärna grönsaker och bröd i hummusen, det är fantastiskt gott!