Den saftiga och “köttiga” svampen blir fantastisk på grillen.
Svamp kan vara så mycket mer än bara vanliga champinjoner. Portobellosvampen är saftig och har en härlig struktur, den blir perfekt på grillen. Välj de största exemplaren du hittar i butiken och ladda grillen – det kommer bli underbart gott!
Ingredienser 4 personer
- 4 stora portabellosvampar
- 1 dl naturella pinjenötter
- 4 msk grillad paprika på burk (i olja)
- 1 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- Färsk persilja för dekoration
Marinad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad eller färsk oregano
- 2 msk vanlig kinesisk eller japansk soja
- 1 dl naturell balsamvinäger
- 1 dl olivolja
- Eventuellt lite chilipulver (valfritt)
Fyllning
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten påse färsk babyspenat (à 65 g)
- 200 g mozzarellaost
Gör så här
1 ) Borsta rent svamparna eller skölj dem och låt torka.
2 ) Ta bort “foten” på svampen.
3 ) Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna (använd inte olja).
4 ) Gör marinaden:
- Skala och pressa vitlöken och lägg i en skål eller bunke.
- Blanda därefter i oregano, soja, balsamvinäger och olivolja.
- Lägg i svamparna och vänd dem så de blir täckta av marinaden.
5 ) Gör fyllningen:
- Fräs vitlöken olja i en stekpanna någon minut, använd medelvärme och se till att den inte blir bränd.
- Lägg i spenat så att den mjuknar och blir “geggig”.
- Krydda med salt och peppar efter smak.
- Dela mozzarellaosten i skivor, under en centimeter breda.
- Placera svamparna på grillen i några minuter, ha undersidan neråt. Lyft av från grillen.
- Lägg mozarellan och spenatblandningen i svamparna.
- Placera de fyllda svamparna på grillen, gärna under lock.
- Låt grillas tills mozzarellan smält.
- Servera med pinjenötter, grillad paprika och färsk persilja.
6 ) Serveras som tillbehör eller endast exempelvis med bröd och sallad. Njut!