God och grön avokado, superhärlig till maten och nyttig.
En halv avokado om dagen räcker för att man ska få i sig allt det nyttiga från denna vitaminbomb. Fullproppad med proteiner och vitaminer är avokado ett bra inslag i en hälsosam och varierad diet. Så, vad är egentligen fördelarna med att äta avokado?
Listan är lång….
Avokado innehåller bland annat: 18 olika aminosyror, 14 olika mineraler, fibrer, vitaminerna C, E och K samt omega 3-fettsyror. Som en bonus är den typ av fett som finns i avokado enkelomettat (samma sort som finns i olivolja) och som bidrar till en god hjärthälsa. Fiberrik som den är ger den också mer mättnadskänsla! Oavsett om du äter avokado som del av en maträtt eller till mellanmål hjälper den dig att vara mätt längre.
Lätt att laga
Avokado är visserligen gott, men för mycket av det goda kan leda till att man tröttnar på smaken. Det positiva med avokado är att det är lätt att använda till mängder av recept så att den inte bara måste ätas skivad på en macka eller i en sallad. Exempelvis finns det avokadosoppa, avokadoröra, makaroner med ostsås och mixade avokado eller i fruktsallad. Det går även finnemang att inkorporera i bröd och bakelser. Mosad avokado kan ersätta smör i recept och göra dem nyttigare och veganska, och kan ersätta majonnäs som bindningsmedel i äggsallad.