Njut av en fräsch och härlig ärtsoppa. Foto: Stockphotosecrets
Så här års längtar vi efter grönskan och enkla måltider. Då passar en grön ärtsoppa perfekt. Du lagar den på nolltid med frysta ärtor. Toppa sedan med en enkel sås som du gör på crème fraiche och lite pepparrot eller vitlök – det kommer bli riktigt gott!
LÄS MER: Recept på klassisk pesto
Ingredienser soppa, 4 personer
- 500 g frysta gröna ärter
- 1 gul lök
- 7 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2½ dl matlagningsgrädde
- En liten gnutta peppar
Ingredienser, crème fraiche med sting
- 250 g naturell crème fraiche
- 1 krm salt
- 1-2 msk riven pepparrot eller 1 pressad vitlöksklyfta
- Några blad hackad färsk persilja eller basilika (kan uteslutas)
Gör så här
1 ) Börja med att tillaga själva soppan. Ta fram en kastrull som rymmer soppan.
2 ) Skala och hacka löken.
3 ) Häll i vatten i kastrullen och koka upp, ha sedan i buljongtärningarna.
4 ) Ha i de frysta ärtorna och den hackade löken.
5 ) Låt koka på svag värme under lock i ungefär fem minuter.
6 ) Ta av från plattan och mixa väl. Tillsätt därefter grädde och rör om.
7 ) Tillsätt grädde, rör om och smaka eventuellt av med lite peppar.
8 ) Låt eventuellt soppan koka på svag värme under omrörning i någon minut.
9 ) Nu har det blivit dags för såsen. Lägg upp crème fraiche i en skål. Riv i pepparrot eller pressa i vitlök. Rör om noga.
10 ) Hacka eventuellt lite persilja eller basilika.
11 ) Servera soppan med en klick av såsen och eventuellt lite grönt på toppen. Njut!