Njut av din alldeles egen granola – varje morgon!
Granola är en slags ugnsrostad müsli. Knaprig, nyttig och fantastiskt god! Strö den över yoghurten och ät den till frukost eller mellanmål, gärna med olika bär efter säsong.
5 dl havregryn (byt ut till fiberhavregryn om så önskas)
2 dl dinkelflingor
2 dl boveteflingor
2 dl kokosflingor 2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön 200 g grovhackade naturella nötter t ex hasselnötter
1 tsk malen kardemumma 0.5 tsk salt
1.25 dl vatten
3 msk flytande honung eller lönnsirap 200 g torkad frukt t ex blåbär, tranbär och aprikoser
Gör så här:
- Sätt ugnen på 210 grader
- Strö ut de torra ingredienserna på bakplåtspapper i långpanna.
- Ringla över honungen/lönnsirapen och vattnet, blanda tills det blivit en något “smulig” konsistens.
- Placera plåten i den nedre delen av ugnen. Rosta i ca 15-20 min tills granolan är helt torr och har fått en gyllenbrun nyans. Rör om då och då.
- Klipp eller skär den torkade frukren i små bitar. Strö den över granolan och låt den gå med de sista fem minuterna.
- Låt granolan kallna ordentligt, förvara den sedan i tärslutande påse eller burk.
- Njut!
(Receptet ger ca 2 liter härlig granolablandning!)