Välj gärna smakrika päron till denna paj. Conference att rekommendera. Foto: Pixabay
Den här tiden på året är butiker och trädgårdar fulla med saftiga, välsmakande päron. En päronpaj kan vara något av det godaste som finns – det är en sann smakupplevelse!
Ingredienser pajbotten
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 st normalstora ägg
- 6 dl mjöl
- 4 tsk bakpulver
Ingredienser pajfyllning
- 6 st päron
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker (eller 1 msk vaniljpulver)
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft cirka 180 grader).
2 ) Skala päronen och dela dem i två halvor. Ta bort kärnhuset helt.
3 ) Pressa citron så att du får 2 matskedar saft. Pensla sedan päronhalvorna med saften.
4 ) Ta fram en bunke och vispa smör och socker pösigt, enklast är att använda elvisp.
5 ) Tillsätt äggen i skålen, ett i taget.
6 ) Ta fram en annan skål. Blanda mjöl och bakpulver noga, och ha därefter i det i äggsmeten. Blanda noga.
7 ) Lägg degen i pajformen och tryck ut till en pajbotten.
8 ) Lägg i päronen med den platta ytan nedåt.
9 ) Smält smöret, ha i socker och blanda ner vetemjöl samt vaniljsocker. Rör noga så att det blir bra blandat. Bred ut blandningen över kakan.
10 ) Ställ i mitten av ugnen och grädda i 25-30 minuter.
LÄS OCKSÅ: De viktigaste områdena att städa hemma