Till denna kaka kan du använda både färska och frysta blåbär.
Blåbär smakar som svensk sensommar. Passa på att plocka några deciliter och baka denna ljuvliga kaka med en fräsch ton av lime. Perfekt att bjuda på till både vardags och fest!
Ingredienser blåbärskaka
- 100 g smör eller margarin
- 2 normalstora ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 dl vaniljpulver)
- 1 tsk rivet limeskal (undvik att få med det vita skiktet)
- 2-3 msk färskpressad lime
- 2 dl blåbär (färska eller frysta)
Ingredienser garnering
- 1 tsk rivet limeskal (undvik att få med det vita skiktet)
- 1/2-1 msk strösocker
- 1 dl blåbär
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2 ) Smält smör eller margarin i en kastrull.
3 ) Knäck i äggen samt rör i socker, mjöl, vaniljsocker eller vaniljpulver, rivet limeskal och limesaft. Vispa noga, gärna med elvisp.
4 ) Ta fram en springform med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter. Smöra och bröa formen.
5 ) Häll i smeten i formen.
6 ) Strö över blåbär jämt över smeten.
7 ) Sätt formen i mitten av ugnen och låt gräddas i cirka 25 minuter, tills kakan är lätt gyllenbrun.
8 ) Ta fram en skål och blanda limeskal och socker.
9 ) När kakan är ur ugnen och svalnat något strör du lime- och sockerblandningen tillsammans med blåbär över kakan.
10 ) Servera kakan ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Njut av de somriga smakerna och ha en härlig fikastund!
Njut av skogens bär.