Njut av härligt god gazpacho med smak av Spanien.
Gazpacho är en kall spansk soppa med tomater som bas, perfekt som förrätt eller lunch. Servera gärna soppan med färskt bröd och toppa med mozzarellaost och färsk basilika – det är både enkelt och gott!
Ingredienser (8 pers. förrätt eller 4 pers. huvudrätt)
- 8 färska och mogna tomater (ca 600 g)
- 0,5 gurka (200 g)
- 0,5-1 vitlöksklyfta
- 0,5 chili (t ex röd spansk peppar)
- 1 burk passerade tomater (400 g)
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 0,5-1 tsk salt
- Eventuellt en nypa peppar (om du tycker det behövs)
- 1 fp mozzarella ca 220 g (gärna minimozzarella)
- Några blad färsk basilika
Gör så här
1 ) Börja med att skära bort stjälkfästet på tomaterna och halvera dem.
2 ) Skala gurkan med en potatisskalare.
3 ) kala vitlöken och finhacka chilin.
4 ) Ta fram en mixer och mixa tomaterna, gurkan, vitlöken och chilin i en matberedare eller i en burk med stavmixer.
5 ) Ha i de passerade tomaterna, vinägern och saltet (samt eventuellt en uns svartpeppar).
6 ) Servera soppan kall i fina skålar eller breda glas. Toppa med mozzarella och basilika och servera bröd till om du vill. Är det sommar och varmt kan du kyla ner soppan genom att lägga i några isbitar i varje skål.
Njut av smaken av spansk sommar!