Sommaren är här och förra helgen var det äntligen ordentlig sommarvärme på många ställen runt om i Sverige. Det finns få saker som är så härliga som att öppna en burk med iskalldryck en riktigt varm dag.
Oavsett om man vill ta en öl, en läsk eller bara en burk med bubbelvatten säljs de sällan välkylda. Istället måste man bära hem burkarna, stoppa in de i kylskåpet/frysen och sedan vänta ett bra tag på att de ska bli riktigt kalla.
Blanda is + salt
Det finns ett väldigt enkelt knep som gör att din dryck blir kall på bara två minuter. Det du ska göra är att ta fram en bunke och fylla den några iskuber, vatten och ett par matskedar salt. Rör runt blandningen innan du stoppar ner din dryck, låt den ligga i en minut och rör sedan runt en gång till. Låt drycken ligga ytterligare en minut och den kommer att vara iskall!
Så här fungerar det
Egentligen är det här helt vanlig termodynamik i praktiken. Saltet får isen att smälta snabbare men för att kunna göra det måste den hämta värme från någonting annat. I det här fallet är drycken den bäst tillgängliga källan till värme och när värmen försvinner från drycken kommer den samtidigt att bli iskall.
I videon nedan kan du se hur blandningen fungerar i praktiken.