Om du någonsin har varit nere i Italien och ätit en nyplockad tomat vet du vad jag pratar om. Frukt och grönt som får mogna klart är betydligt godare, bättre för miljön och brukar dessutom ha bättre näringsinnehåll.
Vissa månader kan man förvisso köpa svensk tomat, även om det är en väldigt kort period men de flesta tomater som säljs i Sverige är fraktade från medelhavet. För att tomaterna ska klara sig plockas de omogna och blir sedan röda och fina på vägen till Sverige. Även om de fortfarande är goda så kommer de aldrig smaka lika gott som om de plockats färdiga.
Laga mat efter säsong
I Sverige har vi ett väldigt omväxlande klimat och vi skördar olika grödor under olika perioder på året. Genom att laga mat efter säsong får du råvaror med högre näringsinnehåll, bättre smak men det är också bättre för miljön om de inte har fraktats över halva jorden.
Det som kan vara svårt är att ha koll på vilka säsongens råvaror är. Här nedan hittar du en lista på vilka råvaror som är bäst fram till slutet på september.
Grönsaker
– Purjolök, gräslök, ramslök, rödlök, salladslök, gul lök
– Persilja, nässlor, spenat, mangold
– Blomkål, broccoli, vitkål, fänkål
– Gurka, zucchini, tomater, paprika
– Sparris, sockerärter, rädisor, kronärtskocka, färska bönor
– Potatis, rotselleri, kålrot, palsternacka, rödbetor, morot
Frukt och bär
– Jordgubbar, hallon, blåbär
– Vinbär, körsbär, krusbär
– Rabarber, plommon, päron, nätmelon
Fisk
– Sik, gädda, blåmussla, makrill
Självklart behöver du inte arbeta endast med de här råvarorna men ju fler måltider du baserar på dessa, desto bättre!