Mellanmål är en älskad internationell tradition som kan se lite olika ut i olika delar av världen. I Sverige är skogaholmslimpa med prickig korv och ett glas o’boy nästan kulturmärkt medan man på många ställen i USA slänger in en påse mac’n’cheese i mikrovågsugnen. I Italien däremot finns det många som starkt förknippar den här känslan med pasta aglio e olio.
Aglio e olio betyder ”vitlök och olja” vilket är precis vad det är. Varken mer eller mindre. Pasta aglio e olio passar perfekt som mellanmål, tidig middag eller lunch eftersom det går fruktansvärt snabbt att tillaga och är nästan skrattretande simpelt att koka ihop i jämförelse med vad det smakar. Genom att spara och använda sig av pastavattnet som är rikt på stärkelse blir pastan krämig och inte lika oljig.
Du behöver (4 portioner)
450 gram pasta
1dl olivolja
4 vitlöksklyftor
Chiliflakes (om man vill ha lite extra styrka i maten)
Så här gör du
1. Koka upp pastan till den precis är al dente (ca 1 minut innan den är klar). Spara 1 glas med pastavatten.
2. Hacka och stek vitlöken tills den blir gyllenbrun
3. Häll över pastan i stekpannan tillsammans med glaset pastavatten. Häll även ner lite chiliflakes om du har valt att ha med det.
4. Häll över i en bunke och blanda i med resten av oljan.
Buon appetito!