Pesto alla genovese

 

Få saker är så goda som pasta med en riktigt god pesto. Riv lite parmesan ovanpå och det slår många svårare och dyrare rätter.

Pestons ursprung kan man spåra tillbaka ända till antiken där poeten Virgilio refererar till en smet, eller pasta, gjord på olja, ost, vitlök, pinjenötter och örter. Virgilo benämnde det som moretum och under medeltiden gick samma recept under namnet agliata.

Ordet pesto betyder ”stöta”, vilket är precis så en pesto traditionellt har lagats, genom att stötas fram i en mortel. På butikshyllorna hittar man en mängd olika sorters pesto, till exempel pesto rosso och pesto arrabiata. I den här artikel kommer vi att prata om den klassiska gröna peston ”pesto alla genovese” som har sitt ursprung i italienska Genua.

Förutom att man rostar nötterna kräver pesto alla genovese ingen speciell tillagning utan ska som det nämndes tidigare stötas fram, men nu för tiden görs det enklare i en mixer. Om du läste vår förra artikel har du lärt dig hur du rostar nötterna i mikrovågsugnen, annars kan du läsa om det här.

 

Du behöver (för 4 portioner)

 

50g pinjenötter

2 krukor färsk basilika

2 vitlöksklyftor

2dl olivolja

100g parmesanost

1/2tsk salt

1krm svartpeppar

 

Så här gör du

 

1. Rosta pinjenötterna och mixa ihop dem med basilikan, olivolja och vitlök.

 

2. Mixa i parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

 

3. KLART! Enkelt va?

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.