Få saker är så goda som pasta med en riktigt god pesto. Riv lite parmesan ovanpå och det slår många svårare och dyrare rätter.
Pestons ursprung kan man spåra tillbaka ända till antiken där poeten Virgilio refererar till en smet, eller pasta, gjord på olja, ost, vitlök, pinjenötter och örter. Virgilo benämnde det som moretum och under medeltiden gick samma recept under namnet agliata.
Ordet pesto betyder ”stöta”, vilket är precis så en pesto traditionellt har lagats, genom att stötas fram i en mortel. På butikshyllorna hittar man en mängd olika sorters pesto, till exempel pesto rosso och pesto arrabiata. I den här artikel kommer vi att prata om den klassiska gröna peston ”pesto alla genovese” som har sitt ursprung i italienska Genua.
Förutom att man rostar nötterna kräver pesto alla genovese ingen speciell tillagning utan ska som det nämndes tidigare stötas fram, men nu för tiden görs det enklare i en mixer. Om du läste vår förra artikel har du lärt dig hur du rostar nötterna i mikrovågsugnen, annars kan du läsa om det här.
Du behöver (för 4 portioner)
50g pinjenötter
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2dl olivolja
100g parmesanost
1/2tsk salt
1krm svartpeppar
Så här gör du
1. Rosta pinjenötterna och mixa ihop dem med basilikan, olivolja och vitlök.
2. Mixa i parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
3. KLART! Enkelt va?