Är du ofta törstig? Det kan finnas flera orsaker till det.

 

I kroppen behöver vi balans mellan våra salt och vätskenivåer. Har vi för mycket vätska blir vi kissnödiga och har vi för mycket salt blir vi istället törstiga. Om du känner att du alltid är törstig, dricker väldigt mycket och kissar ur allting igen kan det bero på något annat än att du bara har för mycket salter i kroppen.

 

Uttorkad

Det här hänger ju väldigt mycket ihop med det vi beskrev i ingressen men det kan vara viktigt att tänka på. Det är väldigt individuellt hur mycket vi behöver dricka och medan någon klarar sig bra på några glas per dag kan du behöver 1-2 flaskor vatten. Om du tränar mycket eller bor i ett varmt klimat kan du behöva ännu mer vatten.

 

Kroppen kan inte ta upp hur mycket vätska som helst heller så det är inte lönt att hälla i sig 1 liter vatten på en gång. Försök att dela upp vatteniintaget istället.

 

Kosten

Kosten kan vara avgörande om du ofta känner dig törstig. Keto dieten, alltså när man inte äter kolhydrater, kan ha törst som en bieffekt. Det är för att kolhydrater binder mycket vatten i kroppen och när du slutar äta kolhydrater kommer du tappa vätskan.

 

Problem med sköldkörteln

Problem med sköldkörteln kan visa sig lite olika på olika människor men det finns några symtom du kan hålla koll på. Om du känner dig väldigt törstig i samband med trötthet, skakande händer, viktminskning och ångestattacker borde du gå till läkaren!

 

Diabetes

Ett väldigt vanligt symtom när man har diabetes, både typ 1 och 2, brukar vara att man är törstig hela tiden och dessutom måste kissa väldigt ofta. Det är för att ditt blodsocker ät högt och du har därför mer glukos som går igenom njurarna. Glukos binder vätska och därför kommer njurarna skicka ut mer vätska till din kissblåsa. 

Vill du läsa mer om symtomen på diabetes kan du läsa det här. 

 

Medicin

Många mediciner är vätskedrivande eller har som bieffekt att kroppen släpper vätska. Då kommer du att bli törstig.

 

 

Kom ihåg att om du är törstig så är det bra att dricka men om du känner själv att det går lite överstyr borde du söka vård!

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Ny!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.