Veckans recept: Röding med gurksallad och vitvinssås Tillagningstid runt 25 minuter
Ingredienser (2 portioner):
- 2st rödingfileér
- 1msk olja
- 1msk smör
- 300g färskpotatis
- 1/2 gurka
- 4st rädisor
- 20g forellrom eller laxrom
- 2msk finskuren gräslök
- Vitvinssås:
- 1 sharlottenlök
- 1 vitlök
- 1dl vitt vin
- 1dl vatten
- 1st kycklingbuljongtärning
- 1dl grädde
- salt
- peppar
- vitvinvinäger
- 1 knippe dill
Redskap: skärbräda, kniv, kastrull, stekpanna, stavmixer, sked.
Tillagning:
- Börja med att koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Skala gurkan och skär ned i mindre bitar, skär rädisan tunt på mandolin eller med hjälp av en kniv och kyl ned i vatten så den blir krispig. Skär ned gräslöken fint och blanda ihop med gurkan och rädisan.
- Strimla ned sharlottenlök och vitlök och fräs mjuk i en kastrull, tillsätt det vita vinet och låt det koka i 1-2 min. Häll i vatten, kycklingbuljong och grädde och låt koka ihop i 10 min. Smaka av med salt och vitvinsvinäger.
- Skär till kanterna på rödingen så fisken är jämn. Sätt på en stekpanna med olja i tills den är rykande het, salta och peppra fisken och lägg i stekpannan med skinnsidan ned. Stek den tills den har fått en gyllenbrun färg, tillsätt en klick smör och vänd på fisken, ös med smöret på skinnsidan och dra av den från plattan, låt vila i 1 min.
- Lägg allting fint på en tallrik, toppa med dill och njut!