Njut av härliga våfflor till frukost, lunch eller fika.
Klassiska frasvåfflor är fantastiskt gott. Har du dock den andra typen av våffeljärn, för så kallade belgiska våfflor, är det inte dumt det heller. I och med att de belgiska våfflorna är högre får de en annan textur. Servera gärna med en klick vaniljglass eller grädde och med chokladsås på toppen!
Ingredienser, 6-8 personer
- 4 dl vanligt vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk bakpulver
- 3 1/2 dl mjölk
- 2 ägg
- 200 g smält och avsvalnat smör
Exempel på tillbehör till servering
- Chokladsås (färdigköpt eller hemmagjord)
- Gammaldags vaniljglass
- Vispad grädde
- Florsocker att strö över
Gör så här
1 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, socker, salt, vaniljpulver och bakpulver noga.
2 ) Separera äggulorna från vitorna (spara vitorna).
3 ) Tillsätt mjölk och äggulor i mjölblandningen.
4 ) Rör eller vispa till en jämn smet.
5 ) Smält smöret och låt svalna (men inte stelna).
6 ) Rör eller vispa ner det smälta avsvalnade smöret.
7 ) Vispa äggvitorna fluffigt och vänd sedan ner fluffet i smeten.
8 ) Ta fram ditt belgiska våffeljärn. Grädda lite lagom länge, tills ytan är gyllene.
9 ) Servera våfflorna varma med chokladsås, vaniljglass eller vispad grädde. Pudra över florsocker. Njut!
Foto: Pixabay