Funderar du på vad du ska laga till middag? Hasselbackspotatis är en riktig klassiker som alltid går hem. Servera den krispigt ugnsbakade potatisen med en trevlig kött- eller fiskbit – vips har du lagat en riktig festmåltid!
Ingredienser (4 personer)
- 6 fasta potatisar (jämnstora)
- 2 msk smör
- 1/2 tsk salt
- 2 msk torr riven ost
- Eventuellt några nypor ströbröd
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 225°C.
2 ) Skala potatisen. Skär den sedan i tunna skivor, men inte helt igenom. Ett tips är att lägga den i en träslev, så att den ligger stadigt och du inte skär rakt igenom av misstag.
3 ) Ta fram en ugnssäker form. Placera potatisarna i formen med den skårade sidan uppåt.
4 ) Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
5 ) Pensla potatisarna med det smälta smöret och placera i mitten av ugnen.
6 ) Låt stå i ugnen i 20 minuter.
7 ) Ta ut formen och pensla ett lager till med smör.
8 ) Strö över den rivna osten och eventuellt några nypor ströbröd för extra knaprighet.
9 ) Ställ tillbaka i mitten av ugnen och låt stå i ytterligare 20 minuter, tills ytan på potatisarna är gyllenbrun. Testa gärna med potatissticka för att se när de mjuka och färdiga.
10 ) Serveras med en trevlig bit kött eller fisk.
11 ) Njut av en god middag!