Rätt vintemperatur för bäst smak

Att njuta av en middag med vännerna är extra trevligt när det serveras god mat och dryck.

Att dricka ett glas vin är inte helt fel, men tänk på vilken temperatur det har. Olika viner kräver olika temperaturer för att träda fram på bästa sätt.

Du har kanske råkat ut för det – ett glas ljummet vitt vin eller ett glas iskallt rödvin. Blir du bjuden på det så vill du kanske inte säga något om det, men se till att inte göra misstaget och bjuda gästerna på vin med fel temperatur. För att smaken ska komma fram och vinet komma till sin rätt så finns det enkla riktlinjer att ta sikte på.

Rött vin

Ofta hör man att rödvin ska serveras rumstempererat och att det inte ska kylas alls, det stämmer dock inte. Olika rödvin har olika karaktär och smakar bäst i olika temperatur.

  • Sött rödvin serveras med fördel runt 16-18 grader.
  • Mjukt och bärigt rödvin vill serveras med en temperatur på 14-16 grader.
  • Det mustiga och kryddiga röda vinet kommer, precis som det söta, till sin rätt i 16-18 grader.
  • Fruktigt och smakrikt rödvin vill även det ha en temperatur på 16-18 grader.
  • Det strama och nyanserade rödvinet framhävs även det bäst kring 16-18 grader.

 

Vitt vin 

 

Servera det vita vinet kylt. Att det vita vinet ska serveras kylskåpskallt är en sanning med modifikation. Även för det vita vinet beror den önskvärda temperaturen helt på vinets karaktär.

  • Sött vitt vin vill serveras med en temperatur kring 8-10 grader.
  • Det blommiga och druviga vinet framhävs också bäst kring 8-10 grader.
  • Friskt och fruktigt vin vill även det ha en temperatur på 8-10 grader.
  • Det smakrika och fylliga vinet träder fram på bästa sätt när det har en temperatur på 8-12 grader.
  • Det lätta och avrundade vita vinet vill vara kyligare, närmare bestämt 6-8 grader.

Mousserande vin

Champagne, prosecco och cava serveras helst när det har en temperatur på 8-10 grader. Samma temperatur gäller allt vitt bubbelvin.

 

Dessertvin

Trots att många verkar tro att sllt dessertvin ska ha samma temperatur så är det inte korrekt. Temperatur beror på smak och karaktär.

  • De röda dessertvinerna bör serveras då de har en temperatur på 16-18 grader.
  • Vita dessertviner gör sig bäst kring 8-10 grader.
  • De mousserande dessertvinerna vill serveras då de har en temperatur kring 8 grader.

Rosévin

Allt rosévin gör sig bäst när det har en temperatur på 8-10 grader.

Generellt om vinets temperatur

Att vin ska serveras rumstempererat är ett gammalt uttryck som gått i arv från tider då vi inte hade särskilt varmt inomhus. Vanlig inomhustemperatur låg kring 17 grader varför rumstemperatur var lämpligt för många viner. Tänk på att vinet snabbt får en högre temperatur när det serverats, så om du måste välja så servera hellre ett något kallare vin än vad riktlinjerna säger att du ska. Då får det snart perfekt temperatur. Om du ska servera vin till middagen så räcker det att ställa rödvinsflaskan i kylen i en halvtimma innan det ska hällas upp. För vitt vin behövs två timmar i kylen innan servering.

 

Servera hellre vinet lite för kallt eftersom det snabbt blir varmare.
Källa: Systembolaget

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.