Bakpulver är ett vanligt och effektivt jäsmedel i en mängd olika bakverk. Det är visserligen en torrvara, men är det för gammalt fungerar det inte som det ska. Ta del av det här fiffiga knepet som ger dig svaret på om bakpulvret är bra eller inte!
Burkar med bakpulver har en tendens att hamna långt in i skåp och skafferier. Om du hittar en burk och vill veta om bakpulvret fortfarande går att använda, eller om du behöver köpa nytt, så finns det en metod att ta till. För oavsett om bäst före-datumet på förpackningen passerat eller ej så kan det vara klokt att se om jäsningen kommer fungera, innan du bakar kakan. Då slipper du stå där med en platt tårta på kalaset!
Gör så här
Ta en tesked torrt bakpulver och blanda det tillsammans med en lite mindre än en deciliter kokande vatten (exempelvis i en kopp). Om effekten blir “livliga och pigga bubblor” så är bakpulvret fortfarande bra och går utmärkt att använda som jäsmedel.