Vi har sagt det förr och vi säger det igen, avokado är en förrädisk sak. Den är omogen och hård sen blinkar man och helt plötsligt är den övermogen. Förutom att avokadon är mogen under en väldigt kort period kan det dessutom vara svårt att avgöra när den faktiskt är mogen att ätas.
Avokado är väldigt dyrt jämfört med mycket annat i grönsaksdisken. Det är därför lite rysk roulette att köpa en avokado eftersom man inte alltid vet om man kommer hinna äta den överhuvudtaget. Som tur är finns det ett otroligt smart knep!
Ta bort stammen
Ofta står man in affären och klämmer på alla avokados och försöker gissa sig fram till vilka som är ätbara. Det enda du egentligen behöver göra är att pilla bort den lilla stammen ovanpå avokadon och se hur den ser ut under.
Stammen ska vara enkel att ta av, nästintill ramla bort av sig själv. Måste du kämpa med den är den inte mogen än. När du väl pillat bort knappen måste du titta på färgen under, om den är grön är den perfekt mogen men om den är brun har den nog tyvärr redan passerat sitt bäst-före-datum.
I bilden högst upp kan du se på den högra avokadon hur den ska se ut när den är mogen!