Julen står för dörren och snart är det dags att njuta av glögg med säsongens fika och tilltugg. Om du vill uppdatera din repertoar så bör du testa det här receptet. Kombinationen av mörk choklad och kanel kommer göra denna mjuka kaka till din nya adventsfavorit!
Ingredienser (ca 24 st)
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad av bra kvalitet
- 4 ägg (normalstora)
- 3 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
- 2 tsk kanel, malen
- 50 g skalade valnötter
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 200°.
2 ) Klä en långpanna med bakplåtspapper.
3 ) Ta fram en kastrull och smält smöret utan att bränna det.
4 ) Bryt chokladen i bitar, lägg den med smöret och låt den smälta samtidigt som du rör om. Tag sedan av kastrullen från plattan.
5 ) Ta fram en bunke och vispa socker och ägg pösigt.
6 ) Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel i en separat bunke.
7 ) Vänd ner mjölblandningen i bunken med äggsmeten, ha därefter i chokladsmöret i bunken. Rör om.
8 ) Häll smeten i långpannan.
9 ) Gruvhacka nätterna och strö dem jämt över smeten.
10 ) Låt kakan gräddas i mitten av ugnen ca 15 min. Den ska inte bli torr, den ska fortfarande vara lite lös när du tar ut den.
11 ) Låt kakan svalna innan du skär den i lagom stora bitar.
12 ) Servera och njut!