Det behöver inte ta lång tid att laga riktigt bra och god mat. Den här mustiga och mättande kycklinggrytan är klar på ungefär en halvtimme, och passar lika bra på lördagskvällen som mitt i veckan. Njut av en värmande och härlig maträtt, som dessutom är perfekt att frysa in!
Ingredienser (4 personer)
- 500 g kycklinglårfilé
- 750 g fast potatis
- En stor gul lök
- 2 morötter
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- 1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin (går även bra att använda alkoholfritt)
- 2½ dl matlagningsgrädde eller mellangrädde
- 1 tärning hönsbuljong
- 1 tsk torkad timjan
- 10 katrinplommon
- ½ dl valnötter (kan uteslutas)
- Matfett (t.ex. smör och-rapspljeblandning) till stekning
- Färsk timjan för smaksättning och dekoration (kan uteslutas)
Gör så här
1 ) Börja med att skala och koka potatisen.
2 ) Dela kycklingen i ganska så stora bitar.
3 ) Skala löken och morötterna. Hacka löken grovt och tärna morötterna i slantar.
4 ) Ta fram en stekpanna och bryn kycklingen i matfettet. Salta och peppra och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
5 ) Bryn löken och lägg dem sedan i grytan.
6 ) Vispa mjöl, vin, vatten och grädde till en slät redning. Häll sedan i grytan.
7 ) Tillsätt buljongtärning och torkad timjan, låt sedan koka 5 min under lock.
8 ) Dela plommonen och nötterna ganska så grovt, lägg dem sedan i grytan tillsammans med morötterna. Låt koka i ytterligare fem minuter.
9 ) Toppa med bladen av färsk timjan och servera grytan med den kokta potatisen.
10 ) Njut av en härlig måltid! Tips: Har du svamp hemma så kan du steka den tillsammans med övriga ingredienser och ha den i grytan – det blir riktigt gott!