Sommaren är snart här och vad läskar mer under fikat än tanken på lite svalkande glass? Jo, kombinationen kaffe och svalka. Det finns goda kalla kaffedrycker som inte består av ljummet bryggkaffe som passar utmärkt en varm sommardag.
Kaffe frappé
Frappé är en kall kaffedryck med ursprung i Grekland som snabbt blivit populär utomlands tack vare stora kaffekedjor som tagit in variationer i sitt sortiment. Ordet är franskt och betyder “att slå”, förutom i sammanhanget drycker då det indikera “kyld” dryck. En frappé tillverkas med 1-2 teskedar snabbkaffe och en liten mängd vatten och socker som blandas i en shaker eller med stavmixer. Till blandningen hälls kallt vatten som sedan serveras i ett glas med iskuber. Ibland ingår även mjölk i blandningen.
Shakerato
En shakerato, med italienskt ursprung, tillverkas genom att skaka en shot espresso och 5-6 isbitar i en shaker. 4-5 matskedar sockerlag hälls också ner innan tillskakning. Den kraftiga skakningen skapar bubblor och en skummande dryck som sedan silas ner i ett glas och avnjuts med detsamma.
Freddo espresso/cappuccino
Nedkylda varianter av varma kaffedrycker. En freddoversion av espresso eller cappuccino som använder is i sina blandningar. En freddo espresso enligt grekiskt recept görs med 2 shottar espresso, dubbla mängden is och lite socker. Direkt efter bryggning blandas espresson med socker i en speciell maskin som sänker temperaturen och som hälls direkt på is i det glas som drycken ska serveras i. En freddo cappuccino görs på samma sätt med tillägget skummad mjölk i dubbel dosering av mängden espresso.
Cold brew eller iskaffe
Iskaffe, eller cold brew som det populärt kallas på fik och caféer, är ett kaffe som bryggs under flera timmar. Grovmalet kaffe ligger och drar i ljummet eller nedkylt vatten i drygt 12 timmar. Kaffepulvret filtreras sedan bort och serveras i glas eller tillbringare med isbitar för att hålla brygden kyld. Eftersom kaffet aldrig kommer i kontakt med kokande vatten har den en helt annan smak än vanligt bryggkaffe.