Ta bort stearin från ljusstakar och ljuslyktor

   

 

Den här tiden på året tänder vi en hel del levande ljus för att lysa upp och skapa mysfaktor i våra hem. Läs våra knep för att ta reda på hur du effektivt  får bort stearin från ljuslyktor och ljusstakar!

 

När du blåser ut ljusen, när det kommer ett vinddrag eller under tiden som ljuset brinner kan stearin rinna utanför. Vi vet hur du ska gå tillväga för att få bort stearinfläckarna, håll tillgodo!  

Ljusstakar i metall

Metod 1 ) Om stearin rinner längs en ljusstake i metall så kan du ställa in den i ugnen på låg värme. Lägg bakplåtspapper under så att det smälta stearinet hamnar på det. Ta sedan ut ljusstaken (använd grytvante) och släng pappret.

Metod 2 ) Köp en billig gryta på loppis (eller använd en gammal gryta du inte behöver längre). Koka upp vatten och doppa ner ljusstaken så att stearinet löses upp.

Metod 3 ) Testa att hålla ljusstaken under kranen i rinnande varmvatten, det kan fungera på lättare fläckar. Se dock till att inte få stearin i avloppet.  

Ljuslyktor i olika material

Om stearin rinner ut i en ljuslykta så kan det vara riktigt svårt att få bort det. Det finns dock ett antal olika metoder du kan testa:

Metod 1 ) Ställ ut ljuslyktan utomhus (om det är minusgrader) eller ställ in den i frysen en liten stund, när stearinet fryst så kan du pilla bort det försiktigt. Se dock till att inte låta glaslyktor stå i minusgrader för länge, eftersom glaset kan ta skada då.

Metod 2 ) Glaslyktor kan du ställa i mikrovågsugnen eller i diskmaskinen. Var dock försiktig, eftersom alla glaslyktor inte klarar denna behandling. Ställer du en glaslykta i mikron så rekommenderar vi att du samtidigt även ställer in en skål eller kopp med vatten i.

Metod 3 ) Är ljuslyktan av metall följer du samma tips som för ljusstakar i metall.  


Pixabay

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tips & Trix

Ta bort rost utan kemikalier

Tips & Trix

Ta bort vita ringar på ditt bord

Tips & Trix

Vidbränd kastrull? Så här rengör du den!

Relaterade rabatter

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

ESET

Boende

Stort utbud av hjälpmedel som underlättar din vardag

CureMed

Hälsa

15% rabatt på maghälsa

Dynamic Code

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.