En ordentlig skörd av skogens guld. Foto: Pixabay
Det enkla är ofta det goda. Krångla inte till det, gör en ugnsomelett med en krämig kantarellstuvning – det är ljuvligt gott!
Ingredienser till omeletten
- 5 dl mjölk (standard eller mellan)
- 4 normalstora ägg
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 2 krm salt
- 2 krm vitpeppar
- Smör (till formen)
Ingredienser till stuvningen
- 1 l färska, rensade kantareller
- Smör (till stekning)
- 1 tsk salt
- 1 1/2 krm peppar (blanda gärna vitpeppar och svartpeppar)
- 3 dl vispgrädde (det går även att använda matgrädde)
- Majsstärkelse
- Färsk persilja (till garnering)
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft ca 180 grader).
2 ) Ta fram en kopp och en vanlig gaffel. Häll i vetemjölet tillsammans med lite mjölk, vispa till en redning.
3 ) Blanda ut redningen med resten av mjölken. Låt det koka upp försiktigt under omrörning, var noga med att inte bränna vid. Ta av från plattan och låt svalna.
4 ) Ta fram en bunke och vispa äggen och tillsammans med mjölk, salt och vitpeppar. Det går bra att vispa för hand, det ska bara bli bra blandat.
5 ) Smöra en ugnssäker form.
6 ) Häll i smeten i formen. Låt grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Det ska bli en lätt gyllene yta.
7 ) Under tiden som omeletten står i ugnen kan du göra stuvningen. Börja med att ansa svampen och skär den i mindre bitar om det behövs.
8 ) Klicka i smör i en stekpanna och stek sedan svampen tills vätskan försvunnit och den krympt. Den ska vara genomstekt men inte bränd. Salta och peppra svampen när den är stekt.
9 ) Slå på grädden och red den med majsstärkelse till önskad konsistens. Rör under tiden.
10 ) Ta ur omeletten när den är klar och bred ut svampstuvningen på den. Strö över grovhackad färsk persilja och servera varm. Njut!
Smörstekta kantareller är också gott. Foto: Stockphotosecrets