Med färdig smördeg är pirogerna klara på nolltid.
Västerbottensosten är förmodligen en av de mest populära ostarna i hela landet. Tillsammans med spenat, vitlök och örter gör du enkelt smarriga smördegspiroger – perfekta att bjuda på till exempelvis kräftor. Det kommer bli härligt gott!
Ingredienser
- 2 smördegsplattor (färdigköpta, för enkelhetens skull)
- 250 g fryst hackad bladspenat
- 1,5 mycket finhackad vitlöksklyfta
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl riven Västerbottensost
- 2 krm malen muskotnöt
- Torkade örter (exempelvis timjan, dragon, oregano, rosmarin eller liknande)
- 1 uppvispat ägg (till pensling)
- Salt och peppar
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 175°.
2 ) Ta fram en skål och tina bladspenaten. Blanda den sedan med vitlök, crème fraiche och riven västerbottensost. Se till att det blir bra fördelat.
3 ) Ha sedan i salt, peppar och muskotnöt (smaka av tills du tycker det är bra).
4 ) Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper.
5 ) Det är nu dags att skära till smördegen. Vi rekommenderar att du köper frysta ark i matbutiken, som du sedan bara behöver rulla ut. Skär degen i sex lika stora fyrkanter.
6 ) Använd en sked och klicka ut fyllningen, en klick per fyrkant.
7 ) Vik in hörnen på fyrkanterna, så att de blir till trekanter. Nyp ihop “sömmarna”.
8 ) Vispa upp ägg i en skål eller kopp, pensla pirogerna med det.
9 ) Ställ in i mitten av ugnen, grädda tills pirogerna blivit gyllenbruna (cirka 15 minuter).
Serveras med fördel på en buffé eller liknande, till exempel på kräftskiva. Pirogerna kommer bli frasiga på utsidan med en krämig insida – så gott!