Därför kan du ha uppblåst mage

 

 

Är din mage ofta uppsvälld när du vaknar på morgonen, på kvällen när du ska gå och lägga dig eller känner du dig bara allmänt uppsvälld hela tiden? Det finns fler möjliga förklaringar på det.

Att gå runt med uppsvälld mage är inte speciellt roligt och man brukar känna sig lite ofräsch eller bitter när kläderna inte sitter som dem borde. Det är faktiskt så att var 10:e svensk lider av problem med gaser i magen och tarmarna. 

 

Gaser på grund av kosten

Gaser i magen bildas naturligt eftersom att vi sväljer massa luft och på grund av att tarmbakterierna bildar gaser. Alla gaser kan du faktisk inte bli av med men du kan åtgärda det värsta genom att lägga om kosten.

Vissa råvaror är svåra för magen att ta hand om och det kommer att bildas mer gaser i magen ju mer av dem du äter. Dessa livsmedel är bland annat:

• Lök, bönor, brysselkåk, ärtor

• Kolsyrade drycker såsom läsk

• Rökning och tuggummituggande

• Fet mat som chips, pizza, hamburgare m.m.

 

För att få en bättre tarmflora rekommenderas det att du äter ordentligt med fibrer.

 

Laktosintolerant

Om du är väldigt laktosintolerant vet du troligtvis om det och undviker därför laktos. Det kan dock vara så att du är känslig mot laktos och mejeriprodukter men inte till den grad att du är helt intolerant.

 

Testa undvika mjölk, ost och yoghurt i en vecka och se om din mage mår bättre.

 

IBS

Nästan var femte person i Sverige lider av IBS och precis som med laktosen kan du har olika mycket problem med magen på grund av den. 

Ofta när man har IBS tål man inte chili eller vitlök men det kan även handla om nötter, frön, majs eller något helt annat. Om du misstänker att du har IBS kan du gå och kontrollera det hos en läkare. Vad du tål och inte tål är tyvärr någonting du måste ta reda på själv eftersom att det skiljer sig hos olika människor. Testa dig fram och om du tar bort en sak och magen mår bättre får du stryka den från din lista på råvaror du kan äta.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fotmassage med Elektronisk Muskel Stimulering (EMS)

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.