Pensionärers aktiviteter

Vilka aktiviteter passar för pensionärer? Det beror naturligtvis på vad pensionären i fråga gillar och klarar av, men här ska vi försöka hitta några generella saker som många pensionärer uppskattar och mår bra av. 

Fysiska aktiviteter för pensionärer

Det är otroligt viktigt att förbli fysiskt aktiv även som pensionär. Det leder till bättre hälsa såväl fysiskt som mentalt. Det gäller dock att hitta aktiviteter som är så roliga och stimulerande att de blir en vana samtidigt som utmaningen är lagom stor.

Att få arbeta en stund i en trädgård är belönande på många plan. Pensionärer som inte har en egen trädgård kanske kan låna någon annans en stund? Drömmen för många pensionärer som inte har en villatomt är en kolonilott, men det är tyvärr svåruppnåeligt på många håll. Ett bra alternativ till trädgårdsarbete för den som vill hålla sig sysselsatt är att fixa några rejäla balkonglådor eller blomkrukor. Att så eller plantera, beskära, vattna och kanske skörda och plantera om är pyssel som räcker hela året. Som pensionär har man ofta tid att ta hand om och lära sig om växter som kanske är lite mer krävande.

Att pensionärer spelar boule är något av en klyscha. Det är dock sant att det är en aktivitet som passar pensionärer. Tempot är lugnt och man behöver inte vara fysiskt stark för att kasta kloten. Boulebanor finns på många håll och är ofta lättillgängliga. Andra sporter och fysiska aktiviteter som passar pensionärer är exempelvis:

  • Cykling
  • Pardans
  • Yoga
  • Pilates
  • Qigong

Man ska heller inte glömma bort att något så enkelt som promenader med eller utan stavar kan vara utmärkta pensionärsaktiviteter. Vi vill slå ett slag för att promenera där det är extra fint och intressant att göra det. Ibland kan det vara värt att åka en liten bit för att ta en skön promenad. Promenader kan också med fördel kombineras med andra aktiviteter, som en fika på ett café eller ett besök hemma hos någon. Geocaching är en trevlig form av promenad som innebär att man med en GPS i sin telefon letar efter gömda “burkar”. Det är en utbredd hobby i Sverige idag.

Glöm inte att kika på våra pensionärsrabatter på träning om du vill ta del av träningserbjudanden till förmånliga priser, helt gratis, för dig som är över 55.

Sociala aktiviteter för pensionärer är bra aktiviteter

Många som går från ett yrkesverksamt liv till att vara pensionär på heltid är inte längre lika socialt aktiva, det gäller inte minst ensamstående. Då är det viktigt att aktivera sig socialt för att inte livet ska förlora i kvalitet. Det finns pensionärsföreningar för den som vill socialisera sig med andra i samma situation men det finns också många sammanhang med blandade åldrar där pensionärer är populära då de kan bidra med erfarenhet och intressanta perspektiv.

För att kunna socialisera med vänner och familj kan tekniska hjälpmedel göra stor nytta. Det finns till exempel särskilda telefoner för pensionärer och kurser man kan gå för att lära sig de senaste och mest effektiva metoderna för digital kommunikation. Samtal med barn, barnbarn och vänner via Skype, Zoom och liknande videotjänster är väldigt givande pensionärsaktiviteter.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.